İş Sürekliliğinde Platform ve Üretici Bağımlılığı

Kurumlar günden güne BT yatırımları yapmaktadır. Altyapı seviyesinde yapılan yatırımların sebeplerinden bir tanesi de kendi ortamlarındaki iş yüklerini felaket anında farklı lokasyondaki veri merkezlerine iş yüklerinin devredilmesidir.
Plan yapılırken; iş yüklerinin platform ve üretici bağımlılıkları (depolama bazlı) ile karşılaşan kurumlar, planı ertelemek ve daha farklı çözümler arayışına geçmekle beraber, sunulan çözümler büyük riskleri ortaya çıkarmaktadır.

RPO ve RTO süreçleleri düşürmek, kaybınızı azaltır.

Yedekleme politikaları veri kaybınızı ve sistem kesintinizi önlemez. “Yedekleme” mevcut sistemizi X zamana dönerek devam etmenizi sağlar ve bu işlem manuel olarak gerçekleşir, insan faktörü devreye girerek RTO sürecinizi uzatabilirsiniz.

Kritik veri boyutu ne kadar atarsa önemi de aynı derecede artmakta. Bu denli kritik bir yükün ne kadarını riske edebilirsiniz. RPO süreci ne kadar kısa olursa veri kaybınız azalır.

Ponemon Institute’ın hazırladığı rapora göre 2011 yılında veri kayıp kazanlarının şirketlere maliyeti her bir kayıp başına 194 dolar oldu. Her bir şirketin yaşadığı bu kayıptan dolayı ödemek zorunda kaldığı rakam 5 milyon 500 bin dolar oldu. Bu maliyetlerin de ötesinde kayıpların şirketlere iş sürekliliği açısından bir etkisi oldu. Azalan rekabet avantajı, davalar ve kurum itibarının zarar görmesi gibi şeyler veri kaybından sonra yaşanması muhtemel sonuçlar.

İş sürekliliğinde planlar değişiyor.

Kurumlar bu gün kritik iş yüklerini IaaS seviyesinde olan Public Cloud (Windows Azure, Amazon vb.) servislerine göndermeyi hedefliyor. Cloud ürünlerindeki kullandıkça öde mantığı ile alınan uygun hizmeti felaket anında yükselterek, sistemlerinin devam etmesini hedeflemektedir. Böyle bir durum da Donanım ve Hypervisor erişimin bulunması yine kurumları etkilemektedir. Bu yüzden iş yüklerinin host seviyesinde değil de, guest seviyesinde Ajanlı çözüme yönlendirmektedir.

Donanıma bağımlı kalmadan ve heterojen yapılar için Double-Take Availability ile iş sürekliliğini sağlayabilirsiniz.

Eğitim yılları Yalova'da geçti. İstanbul'da yaşıyor. Stratus Bilişim Sistemleri A.Ş'de güvenlik, yedekleme ve iş sürekliliği alanlarında satış öncesi ve sonrasında teknik destek vermektedir. Bulut ve Tümleşik Yönetim alanlarında Unify Türkiye'de editörlük yapıyor.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.