Konsept XDR, Hedef: iç huzur!

XDR’ı anlamak, konuşabilmek ve yönetebilmek için öncelikle ihtiyaç alanına ve konseptinden bahsetmek gerekir.

Hızlı giriş: Nedir?

Güvenlik ürünleri kullanıldığında alanına yönelik gereksinim karşılanıyor. Bekletimiz eğer kimlik güvenliği ise kimlik doğrulamayı sağlayacak güvenlik yazılımı olacaktır.

Özetle; Alanına göre oluşturulmuş güvenlik yazılımlarının temelde hedefi (istenilen) sistemde zararlı işlem/servis çalışmasını engellemektir.

Kullanılan teknoloji ve method sizin kullanabileceğiniz güvenlik yazılımlarının tipini belirler.

XDR’dan önce EDR

EDR (Endpoint Detection and Response – Uç nokta Tehdit Algılama ve Yanıt) kullanıcılara bulaşan zararlıları tespit ve bu tespitler sonucunda zararlıdan korunmayı hedefler.
EDR ile tüm aktiviteler takip edilir. Üretici ve güvenlik analistinin deneyimiyle kurallar belirlenir. Bu kurallar sayesinde kullanılan yazılımın kapasitesiyle doğru orantılı olarak “R – Response” süreci başlatılır. Nihaiyi istek; son kullanıcının zarar görmemesini sağlamaktır.

XDR nerede başlıyor?

EDR’ın genişletilmiş haline XDR diyebiliriz.
Özetle; Ne kadar çok yerden veri alabiliyor ve işleyip “R – Reponse” yanıt verebilirsa o kadar XDR olabiliyor.

Beklentiler nedir?

Gerçek zamanlı olayları toplar.
Kapsamlı filtreleme sağlar.
Tüm detayları gösterir.
Üreticiye ait itibar(reputation) sınıflandırması vardır.
Engelleme ve izolasyon yapar.

Örnek

NANOCORE Rat için EDR örüntüsü;

Sıkça duyulan soru “Kim, nereden ve nasıl bulaştırdı?” sorununa en iyi şekilde cevap vererek, kurum içinde tüm olan bitenler böylelikle kontrol altına alınmış olur. Özel grupların hedefinde olduğu düşünülüyorsa da MITRE ATT&CK® gibi kütüphaneyle entegre olduklarından dolayı, hangi grupların saldırısına maruz kalınabileceği bilgisi de elde edilip, tahmin sonucu daraltılır.

Eğitim yılları Yalova'da geçti. İstanbul'da yaşıyor. Stratus Bilişim Sistemleri A.Ş'de güvenlik, yedekleme ve iş sürekliliği alanlarında satış öncesi ve sonrasında teknik destek vermektedir. Bulut ve Tümleşik Yönetim alanlarında Unify Türkiye'de editörlük yapıyor.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.